Utószó

Összefoglaló, hasznos dolgok utazáshoz

Utazásunk után több hónappal kezdtem bele az élmények, tapasztalatok leírásába. Pontosan már nem is emlékeztem mindenre, mikor, hol jártunk éppen, de itt jött segítségemre a modern technika. A Google Timeline szolgáltatás képességeit nagyon jól lehet használni, amikor az ember ilyen "visszaemlékezést" ír (ugyanis percre pontosan rögzíti, hol jártam adott napon). Tudom sokan óvnak bennünket a személyes adataink megosztásától, kiadásától (itt konkrétan a telefonom helyadatainak megosztásáról van szó), de itt maximálisan érvényesül a valamit-valamiért elve, így engem nem zavar, ha a Google tudja hol járok (néha kapok is kéréseket Gugli mestertől, hogy értékeljem a helyet, ahol korábban jártam ... amikor van hozzá kedvem, megteszem).


A Google Maps is remek információforrás, hiszen a legtöbb nevezetességet, természetvédelmi területet már feltérképezte a Google, így nem csak a helyüket jelöli pontosan (útvonal tervezéskor ez elengedhetetlen), hanem a legtöbbjükről képeket is nézegethetünk, véleményeket olvashatunk (ugye milyen hasznos, hogy valaki más engedélyezte a helyadatainak megosztását ....).


Amikor az egyes nevezetességeket már feltérképeztük, tudjuk merre kell mennünk, meddig fog tartani odáig az út,
"Na, de mennyi időt töltünk majd ott?" - szól a következő kérdés az utazás tervezése közben. Erre a problémára jelent(het) egy nagyszerű megoldást a wikiloc.com oldal.
A világ sok tájáról találunk itt mások által rögzített túraútvonalakat, amelyek közt nagy valószínűséggel akad olyan, ami egyezik a mi terveinkkel, és ez alapján már becsülni tudjuk az egyes nevezetességek meglátogatásához szükséges időt is. Így nem esünk abba a hibába, hogy a több órás séta helyett, ami esetleg szükséges az adott hely bejárásához, mi csak 10-20 percet terveztünk, ez pedig már dugába is döntené az egész szépen megálmodott utazásunkat. (Írtam is erről a blog "Előzmények" című bejegyzésében.) 
Természetesen nem csak használhatjuk az ott fellelhető információkat, hanem hozzá is járulhatunk a közösség által előállított tartalmakhoz, hisz saját kirándulásunkat, útvonalunkat rögzíteni tudjuk a wikiloc applikációval, amit utána feltölthetünk a szerverre, mások okulására.


Be szeretnél menni egy múzeumba? Esetleg meglátogatnál egy romterületet? Nagy valószínűséggel fizetni kell majd érte. A Török Kultúrális és Turisztikai Minisztérium kezelésében lévő helyekre ITT meg tudod nézni mennyibe kerül a belépő.
Isztambul megér egy (külön) misét, ezen az oldalon megnézhető, mennyi lesz a belépő az egyes isztambuli nevezetességekbe. (Kattints az Entrance Fee mezőnél lévő (LINK) jelre!)  

Vannak olyan helyek, ahova nem szerepel ezeken az oldalakon sem, mennyi is a belépő ára. Ilyenkor irány a Google Maps, vagy a Facebook, esetleg egy célirányos fórum!

Utazás, nyaralás időpontjának kiválasztásakor elég fontos szempont lehet az adott hely, terület időjárása ... pontosabban a "Milyen idő szokott lenni?" kérdésre keresik a legtöbben a választ.  Nem véletlen ez, hisz például májusban nagyon jó áron lehet utazni a török tengerpartra (az ott még előszezon), de lehet, hogy az egész befizetett összeg kárbavész, mert az időjárás alkalmatlan még a nyaralásra, strandolásra.

Ahhoz, hogy jól tudjunk választani, ismernünk kell a választ a fenti kérdésre.
A világ bármely részére is utazunk, nagyon hasznos információkkal láthat el bennünket a weatherspark.com weboldal. A jobb oldali menüben (asztali gépen) lehet beállítani hol, milyen időszakban szeretnénk látni az akkor "szokásos" időjárást (vagyis itt tudjuk megnézni a világ bármely pontjának klimatikus adatait: átlagokat, szélsőértékeket).


És ha már nyaralás, tengerpart, nem árt ha ismerjük a víz hőmérsékletét, leginkább a hozzánk hasonló, fázós típusúaknak hasznos infó ez. 
A "Milyen szokott lenni a tengervíz hőmérséklete?" kérdésre például a seatemperature.org weboldal adhat választ (a link Törökországra mutat, de a világ bármely részét le tudjuk kérdezni innen).
Amikor viszont már közeli az indulás napja, esetleg már ott is vagyunk a tengerparton és érdekel, hogy hány fokos a víz, akkor már jobb, ha a Török Meteorológiai Szolgálat oldalát nézegetjük, mert ott a ténylegesen, hőmérővel, aznap mért adatok láthatók.


Szeretnél hangulatos képeket készíteni a tengerparton? Például a felkelő nap első sugarainak robbanását, vagy épp a lenyugvó nap által a tengerre festett aranyhidat? Jó lenne tudni, mikor kell ehhez kimenni a partra.
Ebben van segítségünkre a timeanddate.com oldal, ahol a világ bármely részére le tudjuk kérdezni a számunkra érdekes csillagászati esemény (napkelte, napnyugta, "a Hold látszik-e majd éppen?" ....) bekövetkezésének időpontját.

Én speciel arra használtam, hogy a napnyugta időpontját lekérdezzem minden egyes napra, és helyre, ahol megszálltunk. (Utálok éjszaka vezetni, ezért úgy kellett időzíteni a vezetést, és lefoglalni a szállásokat, hogy napnyugta után nem sokkal már odaérjünk a következő szálláshelyünkre.)
No meg persze Ciraliban is tudtam, hogy mikor kell kiballagni a partra ....
(A menüben a "Sun&Moon" pont alatt lelhetők meg ezek az infók.)


A Törökországba, Isztambulba utazóknak jelent nagy segítséget az Isztambuli utazások weboldal. Régóta a városban élő idegenvezetők segítenek eligazodni az utazás, a látnivalók, a városi közlekedés, a vásárlási lehetőségek, a számunkra idegen szokások világában. Van itt egy pár oldalas, letölthető PDF is, azt rendszeresen frissítik. Lapozgassátok bátran!

Az isztambuli nevezetességekről található a weboldalon egy Google térkép is... .... csak rá kell kattintani (bökni) a térképen látható jelre és már lehet is tervezni az oda vezető utat. 


Köszönetnyilvánítás

Még a tervezés időszakában, több hónappal utazásunk előtt megemlítettem az index.hu "Törökország autóval" fórumán, merre szeretnénk majd menni, illetve a facebookon is beléptem több, az országgal foglalkozó csoportba. Mindkét helyen sokan segítettek hasznos tanácsokkal, ötletekkel, amik nagy segítségünkre voltak utazásunk során.
Külön szeretném megköszönni "Orosz Joli" Isztambullal kapcsolatos javaslatát (Dolmabahce palota - magyar nyelvű audióguide), mert ezzel sokkal élvezetesebb lett a palota termeinek végigjárása.
A fórumon pedig "bckm." olvtárs látott el nagyon jó, gyakorlati tanácsokkal (Pergamon, Pamukkale, ...).

Sok mindent láttunk, átéltünk utazásunk során, rövidesen - lehet hosszabb időre - még visszatérünk Törökországba, de idén nyáron ....