Szállások

Szállások, értékeléssel

Két szállásfoglaló oldalt használtam.


Alapvetően a booking.com kínálatából válogattam, régi tag vagyok már, elég sok kedvezményre jogosult és eddig nem csalódtam bennük. 
Vannak azonban Törökországnak olyan területei, ami a booking előtt fehér folt, na ezeken a helyeken került képbe az otelz.com. Nem használtam eddig ezt az oldalt, kicsit bizalmatlan voltam vele szemben, de az idei próba után azt mondhatom, nagyon jó szállásokat sikerült rajtuk keresztül foglalni, érdemes használni ezt az oldalt is.
LCD televízió (sokszáz csatornával) és légkondicionáló szinte minden szállásunkon volt.

Autós utazáshoz hangoltan kerestem a szállásokat, vagyis: 
  • legyen parkoló (ingyenes vagy fizetős), 
  • saját fürdőszoba WC-vel, 
  • Wi-Fi, 
  • lehetőleg közel a látnivalókhoz, 
  • lift (jó, ha van), 
  • 0-24 recepció, 
  • és bankkártyás fizetési lehetőség. 
Fontos volt a jó infrastruktúra és lehetőleg közepes, vagy annál jobb minősítésű legyen a szállás (tartózkodtam a végletektől, vagyis kerültem a lepukkant tömegszállásokat, de nem is a legdrágább AI-s szállodákat kerestem). 

A felsorolásban szereplő szállások árai 2 főre értendők, reggelivel együtt.

Megj.: Esetleg ha helyben szeretnél szállást keresni, foglalni, jó tudni, hogy Törökországon belül a booking.com le van tiltva (helyi IP címmel netezve nem lehet igénybe venni a szolgáltatásait még a török Vodafone kártyás neten is tiltva volt).
Magyar Vodafone kártyával roomingolva viszont működik a bookingos foglalás ott helyben is.

Az árak összehasonlíthatóságához:
az utazásunk idején a török líra és az euró árfolyama kb 10:1-hez volt (vagyis a lírában megadott árakat 10-el osztva kapjuk meg az eurós árakat).


1. nap: Edirne, Acr Palas (Otelz.com), 280 TL (1 éj) - 10.0/8.6 pont
A város központi részén, egy kis mellékutcában, egy iskola mellett fekszik a szálló, saját parkolója is van, de egy éjszakát az utcán is kibírt az autónk (lusta voltam átállni a parkolóba). Tiszta, normális méretű szobát kaptunk. A fürdőszoba zuhanykabinnal ellátott, tiszta. Tetszett. Minibár van a szobában (nem tudtuk működésre bírni), vízforraló és TV is tartozék. A reggeli svédasztalos, megfelelő kínálattal. Lift nincs, az étterem a 3. emeleten van, szép onnan a kilátás. Angolul kommunikál a személyzet.
Bármikor szívesen visszamennék.

 

2. nap: Bergama, Taskonak (Booking.com), 310 TL (1 éj) - 5.0/4.4 pont
Az Akropoliszhoz (felvonóhoz) talán legközelebb lévő hotel, elég jó értékelésekkel, emiatt esett rá a választásom. A felvonó közelsége az egyetlen pozitívuma. A város történelmi részén helyezkedik el (nekem inkább a szegénynegyednek tűnt), éjszaka nem szívesen mennék arra a kihalt utcákon. A szoba ugyan jó méretű, de az erkély egy (nem ókori) romra néz. A szoba berendezése szedett-vedett, a bútorok javításra szorulnak. A fürdőszobában van ugyan zuhanykabin, de a műanyag alja kissé kopott, foltos. A mosdó csapja lötyög (nem kicsit). Az ágynemű tiszta, de ezen kívül minden kissé koszos. Hűtő nincs, vízforraló nincs, TV sincs (csak a földszinti társalgóban). Sajnos az egész szállásról lerí az igénytelenség. A reggeli egyszerű, épp, hogy elegendő (hús-, felvágott mentes). 
Parkolás a szűk utcában, a fal mellett lévő 1 db parkolóhelyen. Szerencsére nem lett baja az autónak az ott szágoldozó traktorok ellenére. 
A cipőt a földszinten le kell venni, így lehet felmenni a szőnyeggel borított emeleti szobákba. A tulajdonos jól beszél angolul, a személyzet többi tagja viszont csak törökül.
A legnagyobb negatívum....
... az utcára nyíló vaskaput éjszakára bezárják. Az esti vacsoránk (Akasya Parki) után, kb. 21 órakor, mentünk volna pihenni, de a hozzá adott kulcs nem nyitotta a kaput. Kb. 10 perces küzdelem, telefonos segítség után (a kulcson szereplő telefonszámot felhívva csak egy "no szpík inglis"-re telt a túloldalon) valahogy mégis bejutottunk rajta (sokadik próbálkozásra egyszer csak kinyílt ...).
A Google pontszám messze túlértékelt (a bookingon - lehet csak átmenetileg - már nem foglalható a szállás ...), az ára is sok (sajnos a többi szállás sem olcsóbb).
Ide soha többet nem mennék.

Ellenben az Akasya Park-ban lévő étterem nagyon szuper. A hangulatos kerthelységben kiadós vacsorát kaptunk nem túl drágán (100 TL két főre).

 

3. nap: Pamukkale, Paradise Hotel (Booking.com) 20€ (1 éj) - 10.0/9.6 pont
Könnyen megtaláltuk a szállást, a főúthoz közel, egy kis, mellékutcában található, csendes helyen (a közelben lévő sportpálya este kiürül). Kedves házigazdánk egyből felvitt bennünket az emeleten lévő szobánkba, sőt még egy vacsorát is készített nekünk. Parkolás a ház mellett lévő üres telken. Szép, tiszta, világos, egyszerű, de új (IKEA?) bútorzatú a lakás, a fürdőszoba zuhanykabinnal ellátott, tiszta. Hűtő nincs, vízforraló nincs, TV van.
A reggelit lefolpackozott tányéron szolgálják fel, a mennyisége elegendő, tojásrántotta is kérhető.
Kellemes hely, szívesen visszamennék.

 

4-10. nap: Gelemis, St. Nicholas Pension (Booking.com) 2681 TL (7 éj) - 10.0/9.4 pont
Körutunk egyik fénypontja a tengerparti pihenés, nyaralás volt. Ehhez ez a szállás TÖKÉLETES. A falu közepén helyezkedik el, saját étteremmel (a weboldalukon az étlap is szerepel árakkal), medencével és parkolóval rendelkezik. A medence nagy, 1.5 m mély, úszásra is megfelelő. A parkolóban mindig volt szabad hely (annak ellenére, hogy nagy volt a szállás forgalma). A szoba (superior) megfelelő méretű, szépen berendezett, két naponta takarították, cserélték a törölközőket, az ágyneműt. A fürdőszoba elég nagy, a zuhanykabin is nagy méretű. Jól működő minibár és vízforraló és TV is van a szobában. A Wi-Fi jó. A reggeli svédasztalos, több házi készítésű termékkel (szőlő, füge jam) kiegészítve. A közelben éttermek tömege található, arra az esetre, ha nem csak a szálló éttermében szeretnénk enni (ami nem rossz, de van nála jobb is). A személyzet több tagja beszél angolul.
Nagyon szeretnék ide még visszamenni.

 

11. nap: Cirali, Alican Pension (Booking.com) 330 TL (1 éj) - 5.0/4.1 pont
A bookingon foglaltam, de azóta eltűnt onnan a szállás (máshol még foglalható). A tengerpart közelében elhelyezkedő szállást azért foglaltam, mert a Kiméra lángjait a lenyugvó nap fénye mellett szerettük volna látni. Na, ez nem jött össze, aznap nem volt látogatható a természetvédelmi terület.
Korán (kora délután) érkeztünk, de a szobába be tudtunk költözni, az angolul beszélő tulajdonos viszont csak késő délután érkezett meg. A panzió kertje nagyon hangulatos, jól lehet itt pihenni, ejtőzni. Itt vacsoráztunk (jól főznek) és itt szolgálják fel a reggelit is, ami svédasztalos. 
A végére hagytam a feketelevest, a szobát. Emeleti faházat kaptunk, ami lejtett (nem kicsit, nagyon), a fürdőszobai tusnál még egy zuhanyfüggöny sincs, összepacsál mindent az ember. Pozitívum, hogy normális méretű, működő hűtő és vízforraló is van a szobában. A tulaj beszél csak angolul.
Enni bármikor visszamennék, de alváshoz keresnék másik szállást.

 

12. nap: Ermenek, Ermenek Selcuklu Otel (Otelz.com) - Delux room, 360 TL (1 éj) - 10.0/9.3 pont
Este fél 10-re értünk a szállodához egy igen fárasztó út után (Mahmutlar felől nagyon sok szerpentinen, 1200 m magas hágón keresztül). Itt kérték először a HES kódunkat. A recepciós nem beszélt angolul, de azért megoldottuk a dolgot (ez az egyetlen negatívum erről a szállodáról, minden másban messze ez volt a legjobb szállásunk). A szoba minőségi, tiszta (kis folt azért volt a kanapén), nagy méretű, szép kilátással a hegyekre. A fürdőszoba nagy, tiszta, hatalmas zuhanykabinnal. Hűtő, vízforraló, TV természetesen van. Gyönyörű a természeti környezet, a kert gondozott. Igen nagy, tiszta medence is van (a hűvös idő, meg az idő rövidsége miatt eszembe sem jutott kipróbálni), mélysége 1.1-1.7 m közötti.
A lefolpackozott reggelit a földszinti étteremben pincérek szolgálták fel, ízletes, elegendő mennyiségű. Lift van.
Itt hosszabb időt is el tudnék tölteni, szívesen visszamennék, túrázni és télen gondolom síelni lehet a környéken (Mut felől jók az utak.)

 

13-14. napGöreme, Royal Stone Houses (Booking.com) 64.8 € (2 éj) - 10.0/9.2 pont
"Double Stone Room with Balcony" - hát a balkon bizony poros volt és a szomszédos építkezésre nézett, így ez az opció teljesen felesleges volt. Ettől eltekintve hozta a kötelezőt a szállás, szépen, ízlésesen berendezett szobát kaptunk minibárral, TV-vel és vízforralóval. A fürdőszoba megfelelő méretű volt, a zuhanykabin valahol viszont szivárgott, ettől eltekintve a fürdőszoba jó volt. Naponta volt takarítás. A személyzet beszél angolul. Reggelit lefolpackozva szolgáltak fel, a mennyisége elégséges, üdítőt, teát korlátlan mennyiségben lehet fogyasztani. A falu Avanos felőli végén helyezkedik el a szállás, Szerelem-völgy, Tündérkémények gyorsan megközelíthető. A léggömbök a közelből szállnak fel, jó a rálátás az eseményre.
A Wi-fi katasztrófális, jó a jel erőssége és a sebessége, de gyakran eldobálta a notebook és a telefon is.
Nem rossz a szállás, de ennyiért biztos van jobb is.

 

15. nap: Ankara, Grand Sera Hotel (Booking.com) 225 TL (1 éj) - 10.0/8.4 pont
A város közepén van a szálló (közel minden fontosabb múzeumhoz - pl. Anatóliai Civilizációk Múzeuma), ám ennek ellenére jól, gyorsan megközelíthető és nem utolsó sorban olcsó. A szálló előtti parkolásnál nagyon nagy szerencsénk volt, hogy épp akkor áll ki valaki, amikor mi odaértünk (van egyébként parkolója is a hotelnek, de innen egyszerűbb kiállni). 
Kompakt méretű, tiszta szoba, normálisan berendezve. Hűtő nincs, vízforraló és TV van. A fürdőszobából nagyon hiányzik egy polc, a mosdó kis méretű, inkább kézmosó. Wi-Fi jó. A szobák lifttel megközelíthetőek. A személyzet beszél angolul. Dohányfüst szaga sokfelé érződött. A reggeli svédasztalos, bőséges, nagy választékkal.
Jó szálló, jó helyen, de a környék kicsit(??) koszos.

A közelben van egy olcsó, remek étterem (Urfa Halil Ibrahim Sark Sofrasi), ahol jót vacsoráztunk.
 

16-18. nap: Isztambul, Sultan Mehmed Hotel (Booking.com) 128 € (3 éj) - 10.0/9.7 pont
A történelmi negyedben, Sultanahmetben helyezkedik el, a helyes, kis szálloda, közel minden fontosabb látnivalóhoz (illetve a villamoshoz, amivel megközelíthető a többi). Az egész szálloda minőségi benyomást kelt, mind a berendezése, mind a felszerelése. Minibár és TV van, a vízforraló pedig a recepción korlátlanul használható. Mehmed, a tulajdonos, nagyon közvetlen, segítőkész, sok információval segíti a vendégeket, kiválóan beszél angolul. A szoba tökéletes, a fürdőszoba szintén. Takarítani csak akkor jönnek, ha kérjük (a Covid miatt), ez kicsit furcsa volt, de nem maradtunk sokáig. Parkolás az utcán 10€/nap, de Mehmed beengedett a saját garázsába (harmad áron) és ez természetesen csak a bejelentkezéskor derült ki (hmmm...). 
A bőséges reggelit a személyzet (talán Mehmet huga?) szolgálja fel a kertben (a zöldségek néha lemaradtak, de volt helyette más). 
Wi-Fi jó (utolsó nap a notebook rendetlenkedett, de telefonon jó volt).
Szívesen eltöltöttünk volna itt még pár napot.

 

19. nap: Pirot, Vila Viktori (Booking.com) 20 € (1 éj) - 10.0/9.4 pont
Hosszabb időt nem töltenék itt el, de egy éjszakára kerestünk olcsó szállást út közbeni pihenésre, arra megfelel. A személyzet a szerben kívül nem igazán beszél más nyelven, de egy jót activityztünk legalább. Reggeli nem volt (a Covid miatt). Egy komplett apartmant kaptunk szobákkal, fürdőszobával nappalival, konyhával. A szobákban nem, másutt viszont erőteljesebb dohányfüstszag érződött. A Wi-Fi működött. Nagy hűtő, vízforraló volt az apartmanban és volt ott TV is (csak a távirányítóból szedték ki az elemet ...). 
A ház a falu szélén, mindentől távol van, emiatt az étkezés (vacsora) nehezen megoldható (mi is a saját zacskós levesünket ettük).
A korábban megszokott szolgáltatásokhoz, (a török) színvonalhoz képest gyengébb és drága is. A bookingos pontszám erőteljes túlzás. Euróval lehet fizetni.
Nem ez volt a legrosszabb szállásunk, de a mezőny végéhez tartozott.


A szállásaink többnyire jó minőségűek (néha exkluzívak) voltak, sajnos a Taskonak (Bergama) és az Alican Pension (Cirali) szállásokra ez nem volt igaz, bár ez utóbbi esetében csak a szobára lehetett panaszunk, minden más (szép kert, vacsora, reggeli) jó volt.